Weboldalunkon sütiket használunk, biztonságos böngészés és a felhasználói élmény javítása érdekében. Részletek
Ügyfélszolgálat: E-mail: info@metaital.hu


Beütni, vagy nem beütni? Ez már nem kérdés

Az onlinekassza bevezetésétől tényleg tisztul a kereskedelmi szektor működése, nőnek az adóbevételek? Egyesek szerint a rendszer nem tudja kiszűrni azokat, akik nem ütnek be mindent a gépbe, vagy két kasszát használnak, és csak az egyik áll kapcsolatban a NAV szerverével. Igazuk lesz a szkeptikusoknak?

Természetesen már megindult a találgatás, hogyan lehetne kicselezni az okoskasszákat. Bizonyos, hogy azok a tételek, amelyek a kasszába kerülnek, ellenőrizhetővé válnak, de azok sem lehetnek nyugodtak, akik úgy próbálják elkerülni az adófizetést, hogy nem használják „kellő gyakorisággal” a kasszát. Elvileg ugyan nem látszik az, amit nem ütnek be, de a NAV rendszerében gyanút kelt, ha egy üzletben az adott ágazat átlagához képest kisebb a forgalom. Ekkor a kereskedő bizton számíthat az ellenőrzésre és a lebukásra, és annak következményeként a tetemes büntetésre.

Akadnak, akik azt gondolják, majd úgy próbálják kijátszani a rendszert, hogy két pénztárgépet használnak: az egyik a boltban van, amely nem regisztrált a NAV-nál, a másik pedig – amit bejelentettek – egy hátsó helyiségben. A két gépbe más-más összeg kerül, persze a kevesebb a regisztrált, online naplózó kasszába. Kár ezzel tervezni, mert ez a módszer is villámgyorsan megbukik. Az ellenőrnek elég, ha megkéri a pénztárost, adjon egy 1 forintos blokkot, vagy nyissa ki a pénztartót a kasszán. Ezeket azonnal látnia kell a kézi számítógépén, és ha a műveletek nem jelennek meg, akkor a kereskedő máris nagy bajba kerül. Ráadásul az ellenőrök megnézik a boltban működő gép sorozatszámát, összevetik a regisztrált adatbázissal. Ha nem szerepel benne, jön a súlyos bírság. Kár tehát azzal vesződni, hogyan lehet túljárni az onlinekassza eszén, ezúttal tényleg jobban megéri rendesnek lenni.

Az onlinekassza haszna

Eddig számos tisztességes kereskedő önhibáján kívül került kellemetlen helyzetbe, mert a szervizesek rengeteg adatközlő lapot küldenek be a hatóságnak a gépen végzett műveletekről. Sokszor hiba csúszik a rendszerbe, tévesen olvashatnak egy B betűt 8-asnak, vagy egy 1-est l-nek. Ha elírják, akkor nem szerepel a pénztárgép száma a nyilvántartásban. Az online pénztárgép használatával ez is megoldódik. Ahogy a pénztárgépet üzembe helyezzük, azonnal kommunikál a NAV szervereivel, ahol látszik, hogy a pénztárgép milyen gyári számmal rendelkezik, illetve milyen AP számmal. Így kiküszöbölhető az emberi tévedés lehetősége.

A szakértők további előnyöket is felsoroltak. A környezetvédők örömére kevesebb lesz a papírfogyasztás, hiszen csak egy szalag van benne a korábbi kettővel szemben. További előny, hogy bármikor, számítógéppel ellenőrizhető bármelyik napi forgalom, nem kell a kontrollszalagokat tekergetni, keresgélni. A kereskedő az alkalmazott pénztárosának tevékenységét is könnyebben nyomon követheti, ellenőrizheti az onlinekassza révén.

Forrás: onlinekassza.hu

 

 

Vissza az előző oldalra